Polka

Engelse vertaling

Polka is een middenlaat aardbeiras. De vruchten van Polka zijn redelijk groot, gelijkmatig van vorm, intensief rood en zeer goed van smaak. De opbrengst is hoog. Polka wordt veel geteeld in Scandinaviƫ vanwege zijn goede vorstresistentie. Daarnaast is Polka zeer geschikt voor het maken van jam en sap.

Vruchtkwaliteit

De vruchten van Polka zijn glanzend, hebben een intensieve donkerrode kleur en zijn inwendig rood. De aardbeien hebben een aangenaam zoetzuur aardbeiaroma. De smaak van Polka is zeer goed en de vruchten zijn stevig. De conische vruchten zijn middelmatig van grootte en worden langzaam kleiner. Belangrijk is dat de planten voldoende water krijgen voor hun groei. De vruchten zijn gemakkelijk te plukken, wanneer de vruchten iets langer blijven hangen zijn ze ook redelijk gemakkelijk gedopt te plukken.

Bloei en plukperiode

Polka maakt robuuste, enigszins gesloten planten. De bloemen van Polka hebben goed ontwikkelde meeldraden die voldoende stuifmeel leveren voor een perfecte vruchtzetting. De oogst valt gelijk met die van Elsanta.

Productiviteit

Polka is een productief ras mits de bemesting en vochtvoorziening goed is geregeld.

Ziektegevoeligheid

De vruchten van Polka zijn gevoelig voor vruchtrot (Botrytis cinerea). De planten zijn gevoelig voor roodwortelrot (Phytophthore fragariae) en matig gevoelig voor stengelbasisrot (Phytophthora cactorum). Polka heeft een goede resistentie tegen meeldauw (Sphaerotheca macularis) en paarse vlekkenziekte (Alternaria alternata).

Teeltervaringen

Polka is ontwikkeld voor de industrieteelt als alternatief voor Senga Sengana, maar wordt vooral in de teelt voor de verse markt in Scandinavie gebruikt. Polka voldoet goed in meerjarige teelten. Polka is goed winterhardheid en doet het beter op wat zwaardere grond.

 

bron: Fresh Forward (09-03-2010)

Polka
Polka
Polka