Salsa

Duitse vertaling

Salsa is een laat junidragend aardbeiras dat zeven tot tien dagen na Elsanta in productie komt.
Het is een bijzonder productief ras welke geschikt is om na het normale openluchtseizoen de markt van aardbeien te voorzien. Salsa is uitermate geschikt voor de ‘zelfpluk’ bedrijven. De vruchthuid is wat gevoelig voor drukplekken en hierdoor is Salsa minder geschikt voor de afzet via de klassieke marktketens. Salsa maakt grote tot zeer grote, vaak gegroefde conische vruchten met een omhoogstaand kroontje. De vruchten zijn oranjerood, sappig en hebben een goed aardbeiaroma.

Planttype

De planten van Salsa zijn stevig en snelgroeiend. Kenmerkend zijn de heldergroene bladeren, de harige bloemstengels en de makkelijke rankvorming.

Vruchtkwaliteit

De vruchtzetting verloopt bij Salsa goed. De eerste vruchten zijn groot, conisch en soms gegroefd. De latere vruchten zijn afgerond en kegelvormig. De vruchten hebben een omhoogstaand kroontje, waardoor ze soms een witte kraag vertonen. Het gemiddelde vruchtgewicht ligt dertig tot veertig procent boven dat van Elsanta. De vruchten hebben een oranjerode kleur en zijn inwendig lichtrood tot wit. De vruchten zijn sappiger dan die van Elsanta en de smaak is vrij goed. In vergelijking met andere late rassen heeft Salsa duidelijk een betere smaak.

Bloei en plukperiode

De bloemkwaliteit is goed. De plant maakt ruim voldoende stuifmeel. In de vollegrond begint de
bloeiperiode zeven tot tien dagen na die van Elsanta. Door de latere bloei is de kans op schade door nachtvorst in het voorjaar kleiner. De oogst begint vrijwel gelijktijdig met die van Florence.

Productiviteit

Doorgaans zijn zowel productie als vruchtgrootte hoger dan die van Florence. Tevens zijn de
vruchten makkelijk te plukken.

Ziektegevoeligheid

Salsa heeft een hoge mate van resistentie tegen verwelkingsziekte (Verticillium). Daarnaast is Salsa nauwelijks gevoelig voor meeldauw (Sphaerotheca mac.) en voor stengelbasisrot (Phytophthora cactorum). Salsa is echter wel vatbaar voor vruchtrot (Botrytis cinerea).

Teeltervaringen

Salsa is minder gevoelig voor wintervorst dan Elsanta. Daarom is Salsa geschikt voor teelten in
koudere regio’s. Het ras past goed in meerjarige teelten en is een goed alternatief voor de teelt op oudere gronden, waar al vele jaren aardbeien worden geteeld en grondontsmetting niet mogelijk is.

Salsa is goed plukbaar, maar de vruchthuid is gevoelig voor drukplekken. Hierdoor is het ras vooral geschikt voor de lokale directe verkoop en voor “zelfpluk” bedrijven. Om de vruchten voldoende vruchtstevigheid en glans te laten behouden dient tijdens de teelt met zo min mogelijk stikstof bemest te worden. Daarnaast is een preventieve bestrijding van vruchtrot belangrijk omdat Salsa zich tot een vrij dicht gewas kan ontwikkelen.

 

bron: Fresh Forward (10-03-2010)

Salsa
Salsa
Salsa